Hammassuojat suojaavat hampaita ja pienentävät merkittävästi riskiä saada aivotärähdys – Käyttö kannattaa aloittaa jo nuorena

Jääkiekkoliitto 22.9.2023

Jääkiekkoilija pukee jäälle mennessään päälle ison kasan varusteita, jotka on suunniteltu suojaamaan kolhuilta ja mahdollisilta loukkaantumisilta.

Yksi kiekkoilijan monista suojavarusteista on hammassuoja, jonka käyttö on vanhemmille pelaajille tuttua, mutta vahvasti suositeltavaa myös nuoremmissa ikäluokissa.

Kyselimme maajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindbladilta hammassuojien hyödyistä jääkiekossa.

Mitä etua hammassuojien käytöstä on?

- Nimensä mukaisesti hampaat suojaavat hampaita. Kannattaa muistaa, että hammasvauriot ovat aina varsin kalliita hoitaa: hampaan elinkaarikustannuksissa eli akuutin vamman hoidossa ja mahdollisissa implantaatioissa on useimmiten kyse viisinumeroisista summista1, toki vammasta riippuen.

- Luunmurtumat ja monet muut vammat paranevat usein täydellisesti, mutta hammasvammat ovat pysyviä ja voivat vaatia jopa proteettista hoitoa. 

- Taloudellisten näkökulmien lisäksi hammasvauriot voivat aiheuttaa purentaongelmia ja monelle myös mahdollinen kosmeettinen haitta on tärkeä syy käyttää hammassuojia ja näin ennaltaehkäistä vaurioita.

Sanotaan, että hammassuojat myös vähentävät riskiä saada aivotärähdys. Pitääkö tämä paikkansa?

- Kyllä pitää. Asiaa on tutkittu paljon ja viimeisin kansainvälinen meta-analyysi2 julkaistiin kesäkuussa. Tämä osoitti, että hammassuojien käyttö jääkiekossa vähensi aivotärähdysten riskiä peräti 28%.

Missä vaiheessa hammassuojien käyttö kannattaa aloittaa?

- Kannustan myös nuoria pelaajia käyttämään hammassuojia, vaikka heillä kypärän ristikko tai pleksi suojaa myös kasvojen aluetta. Hampaat voivat vaurioitua myös tärähdyksestä, ilman hampaisiin kohdistuvaa iskua ja aivotärähdysriski on olemassa myös nuoremmilla pelaajilla. Parhaan suojan antaa laadukas, yksilöllisesti teetetty hammassuoja.

- Lisäksi hammassuojan käyttöä on hyvä opetella pikkuhiljaa. Näin suu on tottunut suojaan siinä vaiheessa, kun sen käyttö tulee 18-vuotiaana pakolliseksi.  

Maajoukkueiden lisäksi yksittäiset pelaajat tai joukkueet voivat hankkia mittatilaustyönä tehdyt hammassuojat Dentafitin kautta. Täydellisesti istuvat hammassuojat antavat mm. markettien hammassuojiin verrattuna paremman suojan ja käyttömukavuuden.
 
1 Paul.M.Piccininni; IOC oral injuries 2014
2 Paul H ELIASON: et al: Prevention strategies and modifiable risk factors for sport-related concussions and head impacts: a systematic review and meta-analysis Br J Sports Med 2023 Jun;57(12):749-761.

http://www.leijonat.fi/index.php/uutiset/jaakiekkoliitto/item/45999-hammassuojat-suojaavat-hampaita-ja-pienentaevaet-merkittaevaesti-riskiae-saada-aivotaeraehdys-kaeyttoe-kannattaa-aloittaa-jo-nuorena